Slovenia top 3 orașe

Plaje la malul mării, munți, peșteri cu stalactite și podgorii – asta sună a vacanță. Slovenia este singura țară din Europa care îmbină toate acestea. Există atât de multe de descoperit și experimentat, fie că vă plimbați cu bicicleta prin podgorii, că schiați în Alpi, că faceți drumeții, că vă relaxați pe malul mării, că petreceți la Apre Ski sau că faceți multe altele. Slovenia este o destinație de vacanță perfectă pentru fiecare anotimp și pentru fiecare gust. Pe lângă peisajele frumoase, nu trebuie însă uitată nici arhitectura, care poate fi admirată mai ales în capitală. Cu aproximativ 2,1 milioane de locuitori, Slovenia este considerată a patra cea mai mică țară din Uniunea Europeană.

În acest articol vă prezentăm pe scurt Top 3 orașe din Slovenia, care răspund nevoilor tuturor turiștilor.

Bine de știut

  • Limita de viteză este de 50 km/h în interiorul localităților, 90 km/h pe drumurile naționale, 100 km/h pe străzile expres și 130 km/h pe autostradă.
  • În Slovenia, toate vehiculele trebuie să aprindă luminile chiar și în timpul zilei.
  • Pentru a saluta, spuneți „Živijo
  • Slovenii se salută în mod tradițional cu o strângere de mână și trei sărutări
  • Slovenia este una dintre țările cu cea mai mare biodiversitate, fiind bogată în specii de animale și plante.
  • Cârnații din Slovenia sunt considerați mâncarea națională a țării și trebuie să-i încercați neapărat.

Top 3 orașe

Ljubljana

Capitala Sloveniei, Ljubljana, este cunoscută și ca orașul dragonilor. Dragonul nu este un monstru pentru oraș, ci un protector care simbolizează puterea, curajul și înțelepciunea. Ljubljana sărbătorește iarna așa-numitul Carnaval al Dragonilor, cu costume impresionante, muzică și parade – un festival absolut pentru toată lumea.

Animalul nu este reprezentat doar pe stema orașului, ci și faimosul Pod al Dragonului din centru a fost numit după el. Creatorul Podului Dragonului a fost nimeni altul decât cel mai mare arhitect al Sloveniei, Joze Plecnik. Acesta a fost construit în anul 1902. Podul în stil nou este prima construcție in beton armat din Ljubljana și o capodoperă tehnică pentru epoca sa. Pe lângă Podul Dragonului, Joze Plecnik a proiectat și un alt punct de reper al orașului, așa-numitul Pod Tromostovje, un complex de trei poduri peste care se poate traversa râul pe jos. Locul este o intersecție istorică între piața centrală din Ljubljana, Piața Prešeren și pitorescul oraș vechi. Fiecare dintre cele trei poduri are caracteristici arhitecturale diferite, precum lămpile stradale ornamentate și balustrade.

Dar orașul are mult mai multe de oferit, inclusiv spații verzi frumoase, precum spațiosul parc Tivoli. Orașul universitar are și o gamă largă de muzee, inclusiv Muzeul Național al Sloveniei, cu expoziții istorice, și Muzeul de Artă Modernă.

Pe malul râului Ljubljanica, care separă orașul vechi de centrul de afaceri mai modern, există mici cafenele cu terase în aer liber, un loc minunat pentru a vă bucura de priveliștea râului și pentru a vă relaxa o vreme.

Plimbându-vă prin oraș, puteți descoperi comoara slovenă de clădiri în așa-numitul stil Art nouveau de la începutul secolului XX. Majoritatea clădirilor sunt situate în apropierea Podului Tromostovje și a Pieței Prešeren. Acolo impresionează printre altele, Casa Hauptmann, îngustă și pictată, și nobila Casă Urbanc, care a fost primul mare magazin din oraș. De-a lungul străzii Miklošičeva puteți descoperi alte bijuterii, precum Grand Hotel Union și clădirea Băncii cooperative. Acesta din urmă este un exemplu excepțional de Art Nouveau târziu și este opera lui Ivan și Helena Vurnik.

Pe scurt: Ljubljana este un oraș fascinant, care are multe de oferit din punct de vedere arhitectural. Gama largă de spații verzi, artă, cultură și farmec fac orașul extrem de special.

Maribor

Maribor este situat în mijlocul regiunii vinicole deluroase din Slovenia, pe râul Drava. Râul Drava are 750 de kilometri lungime și este un afluent pitoresc, bine situat al Dunării. Râul este strâns legat de dezvoltarea și viața din Maribor. Sunt posibile numeroase activități pe și de-a lungul râului: există numeroase trasee de ciclism și drumeții de-a lungul malurilor. Pe râul Drava puteți face schi nautic, surfing și puteți face o plimbare cu pluta sau cu barca. O legendă veche spune că rădăcinile Viei Vechi ajung adânc în râul Drava, de unde se hrănesc de secole.

Fațadele caselor din mijlocul orașului vechi al Mariborului sunt deosebit de frumoase, iar turnurile de apărare direct pe râu ar trebui să fie și ele vizitate. Deosebit de impresionant este cartierul evreiesc de pe malul Dravei, cu sinagoga și turnul evreiesc și Bazilica Maicii Domnului din mijlocul orașului.

Pentru căutătorii de comori și vânătorii de chilipiruri există în fiecare duminică un târg de vechituri în fosta parcare a fabricii TAM. Locul de întâlnire pentru colecționari și iubitorii de antichități este o oportunitate grozavă pentru plimbări și căutări de antichități.

Orașul se mândrește cu cea mai veche viță de vie din lume, cu o vechime de peste 400 de ani – numită și „venerabila doamnă”. O excursie la podgorii, care poate fi făcută cel mai bine cu bicicleta, este o adevărată plăcere. Pe lângă priveliștea fantastică, există multe oportunități de escale, unde vă puteți lăsa serviți de localnici ca să vă ofere cele mai bune produse din pivnițele lor. Cele trei trasee ale vinului încep cu venerabila doamnă. Toamna, podgoriile prind viață și așteaptă cu nerăbdare noua recoltă. Cu oferta de excursii de ciclism și drumeții, puteți experimenta magia recoltei de struguri, aceasta fiind și o experiență socială plăcută.

Cea mai mare stațiune de schi din Slovenia se află în Maribor, un loc de întâlnire pentru iubitorii de zăpadă. După oferta variată de activități pe tot parcursul zilei, există și posibilitatea de a vă relaxa la centrul spa și de a participa la evenimente și activități. Sau ați prefera să mergeți pe pârtii pentru Apre Ski?

Pe scurt: Maribor oferă călătoria perfectă: atât natură, relaxare, acțiune cât și petreceri în orice moment al anului. Fie singuri sau împreună – aici veți găsi cu siguranță ce este potrivit pentru toată lumea.

Piran

Piran este orașul stațiune de pe malul sloven al Adriaticii. Este cunoscut pentru arhitectura sa venețiană și faleza lungă. Un bun exemplu de gotic venețian din oraș este Casa Venețiană din mijlocul orașului, lângă Piața Tartini. Casa datează din prima jumătate a secolului al XV-lea.

Atunci ar trebui să profitați de ocazie pentru a vizita una dintre frumoasele cafenele din Piața Tartini și să vă bucurați de priveliște. Pe locul de azi al pieței era pe atunci un port de pescuit. Acesta a fost umplută cu nisip în 1894 și acum formează centrul orașului. Astăzi, piața este acoperită cu marmură strălucitoare care reflectă lumina din clădiri și felinare seara.

Piran a devenit cunoscut pentru măsline și sare. Fleur de Sel a fost extrasă în vecinătatea sa, care era de mare valoare la acea vreme. Chiar și astăzi, localnicii sunt foarte mândri de sarea și de produsele lor sărate. Este ceva ce trebuie neapărat să încercați, nu numai în ceea ce privește mâncarea, ci și o excursie la salină pentru a învăța despre istoria mineritului de sare. Ar trebui să încercați cu siguranță mâncărurile din peștele prins în zonă după aceea – ciocolata neagră locală este și ea un lucru ce trebuie să fie încercată.

În Piran există multe locuri frumoase pentru înot și plajă. Iar hotelurile au și unele dintre cele mai bune centre spa din țară. Tratamentul se caracterizează prin sare și nămol, care are un efect terapeutic.

Principala atracție a orașului este considerată a fi Biserica Sfântul Gheorghe, al cărei turn poate fi escaladat și ar trebui să o faceți doar pentru priveliștea panoramică.

Concluzie: Piran este un loc minunat pentru a petrece vara. Oferă atât relaxare, cât și posibilitatea de a descoperi multe lucruri.

În concluzie

Slovenia oferă câte ceva pentru fiecare tip de turist. O destinație fascinantă în orice anotimp, pe care ar trebui să o viziteze cu siguranță oricine.

V-am stârnit curiozitatea și sunteți gata să cunoașteți o cultură impresionantă?

► Faceți AICI rezervarea pentru vigneta digitală potrivită pentru călătoria dvs. în Slovenia. Dacă aveți întrebări despre regulamentele vignetei electronice, dați clic AICI.