Cultura slovenă

Bucătăria slovenă

Bucătăria slovenă se bazează pe ingrediente locale: ierburi și condimente din grădina proprie, de la fermieri sau din cea mai apropiată pajiște, ciuperci și fructe de pădure din pădurile din jur și produse lactate din Alpi. În Slovenia, oamenii jură pe rețetele tradiționale și pe specialitățile locale.

Slovenia este centrul diferitelor lumi gastronomice europene. Aici se întâlnesc bucătăria mediteraneeană, alpină, panonică și balcanică. Fiecare preparat este împletit cu o notă de tradiție locală și cu caracterul regiunii.

Cele 5 preparate tipice din Slovenia

1.Salamul Kranjska

Este cu siguranță cel mai cunoscut preparat din Slovenia. Salamul este un fel de cârnat fiert subțire, crud și afumat. Se servește adesea cu varză murată sau cu sfeclă acră. Dar poate fi consumat și rece.

2.Potica

Este o prăjitură făcută din aluat de drojdie cu diferite umpluturi. Este un produs de patiserie tradițional pentru sărbători în Slovenia. Există peste 80 de umpluturi diferite, dintre care cele mai cunoscute sunt cele cu nucă, semințe de mac și tarhon. Aceasta nu trebuie să lipsească de Crăciun.

3.Štruklji

O ruladă din aluat cu diverse umpluturi, ca preparat separat sau ca garnitură. Aluatul poate fi preparat atât dulce, cât și sărat. Poate fi copt sau fiert. Cele mai populare variante sunt cele cu tarhon, brânză de vaci, nuci, mere sau semințe de mac.

4.Șunca Karst

Șunca uscată la aer are o tradiție veche de secole, uscată în vântul aspru de bora din Karsten, partea de coastă a Sloveniei. Se spune că are un gust deosebit de bun cu un pahar de vin roșu Teran din podișul Karst.

5.Idrijski Slikrofi

Acestea sunt găluște tipice slovene. Acestea sunt umplute cu cartofi, ierburi proaspete și, eventual, carne. Puteți alege un sos ca cel de roșii sau de ciuperci.

Ce ar trebui să beți în Slovenia?

Slovenia devine o țară din ce în ce mai atractivă pentru bere. În ultimii ani, din ce în ce mai multe fabrici de bere artizanală s-au deschis în umbra marilor fabrici de bere Lasko și Union. Se spune că în Slovenia există în prezent aproximativ 100 de fabrici de bere. În capitală, puteți participa la o degustare ghidată de bere artizanală.

Dar punctul culminant absolut este vinul din Slovenia. Acesta este cultivat la nivel local, așa că primiți un vin deosebit de bun.

Cea mai faimoasă recoltă de struguri are loc atunci când strugurii sunt culeși din cea mai veche viță de vie din lume, Sara trta. Există și un festival dedicat tezaurului național care are loc în perioada recoltei, în Postul Mare, la Maribor.

În noiembrie, are loc o altă sărbătoare importantă pentru sloveni, legată de vin, cu ocazia Sfântului Martin. Evenimentul este cunoscut și sub numele de Martinovanje, care sărbătorește onomastica Sfântului Martin și ziua în care mustul sau vinul tânăr devine în mod tradițional vin.

Festivaluri și sărbători în Slovenia

Carnaval

Carnavalul este sărbătorit în stil mare în toată Slovenia. Numit în mod tradițional „Pust”, carnavalul are o tradiție veche de secole. Îmbrăcămintea are un caracter etnografic, figura principală a festivalului este Kurento (cu pene și coarne), care se presupune că alungă răul și anunță primăvara, în plus, puteți vedea diavolii și costumele țăranilor care simbolizează primăvara. Carnavalul este puntea dintre iarnă și primăvară. Carnavalul include obiceiuri, baluri, parade și mâncare delicioasă. Acesta are loc din 1960 și este unul dintre cele mai vechi din țară.

Festivalul de jazz

Capitala Sloveniei, Ljubljana, găzduiește un important festival de jazz încă din 1860 și este considerat unul dintre cele mai vechi din Europa. În fiecare an vin cei mai buni artiști de jazz din toată lumea, dar și artiști noi care vor să devină cunoscuți.

Festivalul Postului

Cu o tradiție de peste 20 de ani, Festivalul Postului din Maribor este considerat unul dintre cele mai importante din Slovenia și unul dintre cele mai mari din Europa. Sunt organizate evenimente și activități de muzică clasică, muzică tradițională, jazz, teatru, spectacole de păpuși, ateliere pentru copii, expoziții și evenimente sportive.

Artele și festivalurile sunt cu siguranță o modalitate bună de a cunoaște cultura bogată și diversă a Sloveniei și de a vă distra în același timp. Dacă vă aflați în țară în timpul unuia dintre aceste festivaluri, merită să participați.

Activități sportive

Slovenii au sportul în gene, ca să spunem așa, iar lista medaliilor și a performanțelor deosebite, precum și a disciplinelor sportive în care au fost obținute, se mărește în fiecare an. Ljubljana este renumită pentru maratonul său. Atrage mii de vizitatori în fiecare an. Există și multe alte oportunități sportive în interiorul și în aer liber. Puteți ajunge pe dealul Roznik din Ljubljana sau puteți parcurge pe jos Calea amintirii și a camaraderiei („Pot ob zici”), cu o lungime de 32,5 km. Există și opțiuni între numeroase activități sportive organizate. În Slovenia există chiar și o sărbătoare națională dedicată în întregime sportului. Datorită apropierii de Alpi, mulți sloveni practică sporturi de iarnă.

Piețe

Piața este situată de regulă în centrul orașului. Aici vă puteți bucura de agitație și puteți alege dintr-o gamă largă de delicatese locale. Piețele pot fi găsite peste tot în Slovenia. Cea mai mare și cea mai variată piață este cea din Ljubljana. Puteți cumpăra alimente sănătoase și locale în numeroase magazine de produse alimentare organice, care pot fi găsite în multe orașe slovene.

Ce amintiri puteți aduce din Slovenia?

Un mic suvenir pentru acasă sau o amintire frumoasă nu ar trebui să lipsească din nicio vacanță. Slivovitz, Pelinkovac, o băutură spirtoasă, este deosebit de populară și reprezintă un bun exemplu al stilului culinar din Slovenia. Mierea este foarte recomandată, dar asigurați-vă că o luați direct de la producător, unde este mai ieftină, mai gustoasă și mai naturală. O altă alegere foarte bună este Morska Sol – sarea de mare. Puteți obține acest lucru fie direct de la salina din supermarket, fie din magazinele de suveniruri. În plus, vinul, șunca și brânza ne amintesc de vacanțele noastre în Slovenia.

Slovenia oferă nu doar mâncare delicioasă și vinuri excelente, ci și o varietate de evenimente. Oferă atât posibilitatea de a petrece cu muzică bună, cât și de a vă bucura de piețele frumoase, de artă și de cultură.

Doriți să călătoriți și sunteți gata să experimentați o nouă cultură? Faceți aici rezervarea pentru vigneta digitală potrivită pentru călătoria dvs. în Slovenia. Dacă mai aveți întrebări despre regulamente, dați clic aici.