Szlovénia top 3 városa

Tengerparti városok, hegyvidék, cseppkőbarlangok és szőlőhegyek – ez már úgy hangzik, mint a nyaralás. Szlovénia Európa egyetlen országa, amely mindezt egyesíti. Annyi mindent lehet felfedezni és megtapasztalni, mint kerékpártúrákat a szőlőhegyekben, síelést az Alpokban, túrázást, pihenést a tengerparton, bulizást síelés után és még sok mindent. Szlovénia minden évszakban és minden ízlés számára tökéletes nyaraló ország. A gyönyörűen szép táj mellett azonban a – főként a fővárosban megtekinthető – építészetet sem szabad elfelejteni. Mintegy 2,1 millió lakosával Szlovénia az Európai Unió negyedik legkisebb országának számít.

Ebben a cikkben röviden bemutatjuk a mi Top 3 városunkat Szlovéniában, amelyek minden utazó igényeit kielégítik.

Jó tudni

  • Lakott területen belül a sebességkorlátozás 50 km/óra, országutakon 90 km/óra, gyorsforgalmi utakon 100 km/óra és autópályákon 130 km/óra.
  • Szlovéniában minden járműnek fel kell kapcsolnia a lámpát még nappal is.
  • Egymás üdvözlésére azt mondják, hogy „Živijo”.
  • Szlovéniában hagyományosan kézfogással és három puszival üdvözlik egymást.
  • Szlovénia a legnagyobb biológiai sokféleséggel rendelkező országok egyike, állat- és növényfajtákban nagyon gazdag.
  • Feltétlenül meg kell próbálni a szlovén kolbászt, amelyet az egyik legfontosabb nemzeti ételként tartanak számon.

Top 3 város

Ljubljana

Szlovénia fővárosát, Ljubljanát más néven a Sárkányok városaként is ismert. A sárkányt nem szörnynek tekintik a városban, hanem az erő, a bátorság és a bölcsesség szimbólumának. Télen Ljubljanában az úgynevezett sárkánykarnevált ünneplik hatásos kosztümökkel, zenével és egy felvonulással – kiváló ünnepség mindenki számára.

Az állat nem csak a címeren jelenik meg, róla nevezték el a városközpontban található híres Sárkányhidat is. A sárkányhíd alkotója nem kisebb személyiség volt mint Szlovénia legnagyobb építésze, Joze Plecnik. 1902-ben építtette a hidat. A szecessziós híd az első vasbeton szerkezet Ljubljanában, és korához képest technikai remekműnek számított. A Sárkányhíd mellett Joze Plecnik alkotta a város még egy további jelképét, a Tromostovje-hidat is, egy három hídból álló komplexumot, amelyen gyalogosan át lehet kelni a folyón. Ez a hely egy történelmi csomópont Ljubljana központi tere, a Prešeren tér és a festői óváros között. A három híd mindegyike építészeti különlegességekkel rendelkezik, mint például a művészi lámpások és a különböző mellvédek.

A város azonban sokkal többet kínál, többek között gyönyörű zöld területeket is, beleértve a tágas Tivoli Parkot. Az egyetemi város emellett múzeumok széles választékával rendelkezik, mint például a Szlovénia történelmi kiállításokat bemutató Nemzeti Múzeuma valamint a Modern Művészetek Múzeuma

Az óvárost és a modern üzleti központot elválasztó Ljubljanica folyó partján külső terasszal rendelkező kis kávézók vannak, kiváló és élvezetes kilátás nyílik a folyóra, és itt pihentető sétákat is lehet tenni.

A városban tett séta során a 20. század elején, úgynevezett szecessziós stílusban épült épületek szlovén kincseskamráját fedezheti fel. A legtöbb épület a Tromostovje híd és a Prešeren tér közelében találhatók. Itt nagy hatást kelt többek között a keskeny, festett díszítésű Hauptmann-ház, és az előkelő Urbanc-ház, amely a város első áruháza volt. A Miklošičeva ulica utca mentén még további ékszerdarabokat fedezhetünk fel, mint a Grand Hotel Union szállodát és a Takarékszövetkezeti Bank épületét. Az utóbbi a késői szecesszió egy rendkívüli példája, és Ivan és Helena Vurnik műve.

Összefoglalva: Ljubljana egy lenyűgöző város, amely különösen építészeti szempontból sok mindent kínál. A zöldterületek, a művészet, a kultúra és a varázs sokfélesége teszi különlegessé a várost.

Maribor

Maribor Szlovénia hegyes borvidékének közepén, a Dráva mellett fekszik. A Dráva 750 kilométer hosszú, és a Duna egy tájilag jó fekvésű mellékfolyója. A folyó erősen összefonódott Maribor fejlődésével és az ottani élettel. A folyón és a folyó mellett számos tevékenység lehetséges: A part mentén számos kerékpár- és turistaút található. A Dráván vízisízésre, szörfözésre és tutaj- vagy hajókirándulásra is lehetőség nyílik. Egy régi legenda szerint az Öregszőlő gyökerei mélyen a Dráva folyóba nyúlnak, évszázadokon át áztatva azokat.

Különösen szépek a Maribor óvárosában álló házak homlokzatai, és a közvetlenül a folyónál álló bástyákat is érdemes megnézni. Különösen nagyhatású a Dráva partján elterülő zsidó negyed is a zsinagógával, a zsidó toronnyal, valamint az Irgalmasság Anyja Bazilika a város közepén.

A kincskereső és akcióvadászok számára minden vasárnap bolhapiacot rendeznek a TAM gyár egykori parkolójában. A gyűjtők és az antikvitás szerelmeseinek találkozóhelye remek alkalmat ad az egyszerű sétára és a keresgélésre is.

A város a világ legrégebbi, több mint 400 éves szőlőtőkéjét kínálja – ezt „tiszteletreméltó öreg hölgy”-nek is nevezik. Igazi élvezet a szőlőhegyekbe való kirándulás, amit legjobban kerékpárral lehet megtenni. Az álomszép kilátás mellett számtalan lehetőség nyílik pihenőkre is, ahol a helyiek a pincéjükből a legjobbakkal vendégelik meg a kirándulókat. A tiszteletreméltó öreg hölgynél kezdődik a három bor-út. Ősszel a szőlőhegyek ismét életre kelnek, és örömmel várják az új évjáratot. A kerékpáros és gyalogtúrák kínálatának köszönhetően megtapasztalhatja a szőlőszüret varázsát, amely egyben kellemes társasági élmény is.

Szlovénia legnagyobb sípályája Mariborban található, amely a hó szerelmeseinek találkozóhelye. A változatos, egész napos tevékenységek után lehetőség nyílik a wellness általi kikapcsolódásra, és előadások, rendezvények látogatására is. Vagy mégis a sípályára és a sízés után szórakozni szeretne menni?

Összefoglalva: Maribor a természettel, az aktivitásokkal és a szórakozási lehetőségekkel minden évszakban tökéletes utazási lehetőségeket kínál. Egyedül vagy társaságban – itt minden esetben mindenki megtalálja a neki megfelelőt.

Piran

Piran a szlovén adriai tengerpart nyaralóhelye. Velencei építészetéről és hosszú mólójáról ismert. A velencei gótika kiváló példája a városban a város közepén, a Tartini tér mellett álló velencei ház. A ház a 15. század első feléből származik.

Ezt követően érdemes kihasználni a lehetőséget, és ellátogatni egy szép kávézóba a Tartini téren, és onnan élvezni a kilátást. A mai tér helyén korábban egy halászkikötő volt. Ezt 1894-ben feltöltötték homokkal, és ma a város középpontját képezi. A teret ma fényes márvány borítja, amely este az épületek és az utcai lámpák fényét tükrözi.

Piran az olívabogyóinak és a sójának köszönhetően vált ismertté. Közelében nyerték ki a Fleur de Sel sót, amely akkoriban jelentős értékkel rendelkezett. A helyiek még ma is nagyon büszkék a sóra és sós termékeikre. Ezt mindenképpen érdemes megpróbálni, és nem csak az étkezésnél, hanem a sópárlóhoz való kirándulás keretében is, ahol lehetőség nyílik a só kitermelésének történetével való megismerkedésre. Ezt követően feltétlenül meg kell kóstolni a helyben fogott halból készült ételeket – és a helyi, sötét csokoládét sem szabad kihagyni.

Piran számos szép helyet kínál úszáshoz és napozáshoz. De a szállodákban találhatók az ország legjobb gyógyfürdői is. A kezelés fő jellemzői a só és az iszap, amelyek terápiás hatással rendelkeznek.

A város legfőbb látnivalójának számít a Szent György templom, melynek tornyára fel lehet menni, és ezt csak a panoráma miatt is érdemes megtenni.

Összefoglaló: Piran remek hely nyárra. Egyszerre kínál kikapcsolódást, és számos lehetőséget a felfedezésre.

Összegzés

Szlovénia a nyaralók valamennyi típusa számára kínál valamit! Minden évszakban izgalmas nyaralási cél, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni.

Kíváncsi lett és készen áll egy lenyűgöző kultúra megismerésére?

Vásárolja meg ITT a megfelelő e-matricát a szlovéniai utazásához. Ha további kérdései vannak az e-matrica szabályaival kapcsolatban, kattintson IDE.