Szlovénia kultúrája

A szlovén konyha

A szlovén konyha a helyi alapanyagokra épül. Fűszernövények és fűszerek a saját kertből, a gazdától vagy a legközelebbi rétről. Gombák és erdei gyümölcsök a környező erdőkből és tejtermékek az Alpokból. Szlovéniában az emberek a hagyományos receptekre és a helyi specialitásokra esküsznek.

Szlovénia a különböző európai gasztronómiai világok középpontja. A mediterrán, az alpesi, a pannon és a balkáni konyha találkozási pontja. A helyi hagyományok és a régió jellegzetes ízei minden ételben megtalálhatóak.

5 tipikus szlovéniai étel

1.Kranji kolbász

Kétség nélkül a leghíresebb szlovéniai étel. Egy vékony, durva és füstölt-főtt kolbászfajta. Általában savanyú káposztával vagy répával fogyasztják. De hidegen is ízletes.

2.Potica

Élesztős tésztából készült tekert sütemény különböző töltelékekkel. Szlovéniában ez a hagyományos ünnepi sütemény. Több mint 80 különböző töltelék létezik, amelyek közül a legismertebbek a dió, a mák és a tárkony. Ez a sütemény karácsonykor sem hiányozhat a menüből.

3.Štruklji

Tésztatekercs különféle töltelékekkel önálló ételként vagy köretként. A tészta édes és sós változatban is elkészíthető. Lehet sütni vagy főzni. A legismertebb változatok a tárkonyos, túrós, diós, almás vagy mákos.

4.Karszti Prosciutto

A levegőn szárított sonkának évszázados hagyománya van. A sonkát a szlovén tengerpart karsztvidékének zord bóra szelében szárítják. Állítólag különösen ízletes egy pohár Teran karszti vörösborral kombinálva.

5.Idrijski Slikrofi

Ez egy tipikus szlovén töltött tészta. Burgonyával, friss fűszernövényekkel és esetleg hússal töltik meg. Választhat hozzá például paradicsomból vagy gombából készült mártást.

Mely italokat kell megkóstolni Szlovéniában?

Szlovénia egyre inkább vonzó sörországgá válik. Az elmúlt években egyre több kézműves söröző nyílt a nagy sörfőzdék, a Lasko és az Union árnyékában. Szlovéniában mostanra mintegy 100 sörfőzdét tartanak számon. A fővárosban részt vehet egy vezetett kézműves sörkóstolón.

Az abszolút csúcspont azonban a szlovéniai bor. A borokat helyben termesztik, így itt különösen jó borokat lehet kapni.

A leghíresebb szüretre akkor kerül sor, amikor a világ legidősebb szőlőtőkéjéről, a Sara trta-ról szüretelik a szőlőt. A szüret idején Mariborban a nemzeti kincsnek szentelt fesztivált is rendeznek a nagyböjt keretében.

Novemberben, Szent Márton napja alkalmából egy másik, a szlovének számára fontos, borral kapcsolatos ünnepet is tartanak. Az eseményt Martinovanje néven is ismerik. Az emberek ezen a napon Szent Márton névnapját ünneplik, és azt a napot, amikor a mustból vagy a fiatal borból hagyományosan bor lesz.

Fesztiválok és ünnepek Szlovéniában

Farsang

A farsangot Szlovénia-szerte nagyszabásúan ünneplik. A farsang másik elnevezése „pust”, és évszázados hagyománya van. A jelmezek néprajzi jellegűek, a fesztivál fő alakjai a szlovén kurentek (tollas és szarvas busók), amelyek állítólag elűzik a gonoszt és beharangozzák a tavasz érkezését. Emellett ördögök és a tavaszt szimbolizáló parasztruhák is láthatók. A farsang a tél és a tavasz közötti híd. A karneválhoz szokások, bálok, felvonulások és finom ételek is tartoznak. A farsangot 1960 óta rendezik meg, és az egyik legrégebbi hagyomány az országban.

Jazz fesztivál

Szlovénia fővárosa, Ljubljana 1860 óta ad otthont egy nagy jazzfesztiválnak, amely Európa egyik legrégebbi fesztiváljának számít. Minden évben eljönnek a világ legjobb jazzművészei, de új művészek is fellépnek az ismertté válás reményében.

Nagyböjt Fesztivál

A több mint 20 éves hagyományokkal rendelkező maribori nagyböjt fesztivált Szlovénia egyik legfontosabb és Európa egyik legnagyobb fesztiváljának tartják. A fesztivál résztvevőit rendezvények és programok sora várja klasszikus és hagyományos jazz-zene, színház, bábelőadások, gyermekműhelyek, kiállítások és sportesemények formájában.

A művészetek és a fesztiválok mindenképpen remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy remek szórakozás keretében megismerjük Szlovénia gazdag és sokszínű kultúráját. Ha valamelyik fesztivál idején az országban tartózkodik, ne szalassza el ezt a lehetőséget!

Sportolási lehetőségek

A szlovéneknek a sport úgymond a génjeikben van. Az érmek, az erős sportteljesítmények, valamint a sportágak listája évről évre hosszabb. Ljubljana ismert a maratonjáról. Évente több ezer látogató találkozik itt. Számos más, fedett helyen vagy szabadban végezhető sportolási lehetőség is van. Ljubljanában felmehet a Roznik nevű dombra, vagy a város körül végig sétálhat a 32,5 km hosszú emlékezés és a bajtársiasság ösvényen („Pot ob zici”). Számos szervezett sporttevékenység közül is választhat. Szlovéniában még egy munkaszüneti nap is van, amelyet teljes egészében a sportnak szentelnek. Az Alpok közelsége miatt sok szlovén gyakorolja a téli sportokat.

Piacok

A piac általában a települések szívében található. Itt belevetheti magát a piaci forgatagba, és számos helyi finomság közül válogathat. Egész Szlovéniában találhat piacokat. A legnagyobb és legváltozatosabb piac Ljubljanában található. Az egészséges és helyi élelmiszereket egy bioboltban is megvásárolhatja, amelyek számos szlovéniai városban elérhetők.

Milyen ajándékot vihet magával Szlovéniából?

Egy kis emléktárgy otthonra vagy egy szép ajándék nem hiányozhat egyetlen nyaralás során sem. A Slivovitz, Pelinkovac mint nagyon népszerű szeszes ital jól visszaadja Szlovénia kulináris jellegét. A méz ugyancsak jó ajándék, de ügyeljünk arra, hogy általában olcsóbb, ízletesebb és természetesebb összetételű, ha közvetlenül a termelőtől vásároljuk. Egy másik nagyon találó emlék a Morska Sol – a tengeri só. Ezt vagy közvetlenül a szupermarketben lévő sógyárban, vagy a szuvenírboltokban lehet beszerezni. Továbbá a bor, a sonka és a sajt is lehet a szlovéniai nyaralásaink emléke.

Szlovénia nemcsak finom ételeket és kiváló borokat kínál, hanem számos rendezvényt is. Kiadósan bulizhat jó zenére, vagy élvezheti a szép piacokat, a művészeti vagy kulturális kínálatot.

Elkapta Önt az utazási láz, és készen áll arra, hogy megismerjen egy új kultúrát? Vásárolja meg itt a megfelelő e-matricát szlovéniai utazásához. Ha vannak további kérdései az e-matricára vonatkozó szabályokkal kapcsolatban, kattintson ide.