Kalandok Szlovákiában

Sport és aktív pihenés

A lenyűgöző szlovákiai természet számos lehetőséget kínál a nyaralás aktív eltöltésére. Az aktív nyaralás kedvelői a nyaralás alatt hegyet mászhatnak, s adrenalinban gazdag, a szárazföldön, a levegőben vagy a vízen végzett sportolás keretében, vagy a magashegyi túrákon megismerhetik Szlovákiát.

Szlovákia felfedezhető a 14.000 km hivatalos túraútvonalon vagy a több mint 10.000 km kerékpárúton. A túrautaktól jobbra és balra egyedülálló szorosokat, vízeséseket és szurdokokat csodálhat meg, amelyek újra és újra arra csábítják majd Önt, hogy letérjen a számtalan mellékutak egyikére. Ha Ön a magasba vágyik, akkor felmerészkedhet a Tátra 25 csúcsának egyikére, amely átlépi a 2500 m-es határt.

És mi a legjobb dolog egy szlovákiai aktív nyaralásban? Az ország nem tartozik a jól ismert turisztikai célpontok közé. Ez azt jelenti, hogy Ön turisták tömege nélkül, igazi világjáróként fedezheti fel az ország szépségeit.

Kerékpározás

A kerékpározás az utóbbi években egyre népszerűbbé vált Szlovákiában. Ehhez nagyban hozzájárult a kiépített kerékpárutak jelentős mértékű bővülése. A kerékpárutakon felfedezheti az ország számos érdekes szegletét, például a történelmi épületeket és a csodálatos természetet.

Ne feledje, hogy Szlovákiában a lakott területeken kívül kötelező a megfelelő sisak viselése.

Túrázás

A jelzett túraútvonalak kiterjedt hálózatának köszönhetően gyalogosan is felfedezheti Szlovákiát. Hogy ehhez a számos hegyi túraútvonal egyikét használja-e, vagy inkább a völgyek egyikében túrázik – csak Önön múlik. Itt a kezdőtől a profi túrázóig minden túrázó megtalálja a számítását.

Téli sportok

Szlovákiában a téli sportok a legnépszerűbb sportok közé tartoznak. Az ország különösen a síelők számára egy igazi paradicsom. A síterepeken 36 modern síközpont található, 350 km lesiklópályával és 600 km sífutópályával, amelyek csodálatos síélményt nyújtanak minden síelőnek, a síelési gyakorlat szintjétől függetlenül.

A síelésen kívül Szlovákia még kínál néhány további, említésre méltó sportolási lehetőséget is. Ide tartozik például a korcsolyázás, amelynek nagy hagyományai vannak, és az ország egyik legnépszerűbb sportja. A számos fedett téli stadionban és a nyilvános jégpályán különféle sportolási lehetőségek várják a turistákat.

Az egyik legszokatlanabb sport egyértelműen a kutyaszánhúzás. Szlovákiában nagy hagyománya van ennek sportnak, így nem meglepő, hogy az ország rendszeresen ad otthont számos nemzetközi versenynek. Ne hagyja ki ezt az élményt, és próbálja ki.

Vízi sportok

Szlovákia tájait folyók és tavak szelik át. Ezeket nemcsak megcsodálni lehet, hanem tökéletes helyszínek a kikapcsolódásra vagy egy adrenalintól fűtött felfedező kalandra.

Azoknak, akik inkább nyugalomra vágynak, feltétlenül ajánljuk a Dunajec folyón való tutajozást. A csodálatos természeti tájak páratlan természeti élményt nyújtanak.

Alternatívaként a turisták motorcsónakot vagy jet-skit is bérelhetnek a számtalan hajókölcsönző egyikében, hogy önállóan fedezzék fel a szlovákiai vízi világot.

Azok számára, akik egy kicsit több akcióra vágynak, igazi élmény lehet a vadvízi evezés Szlovákia vadvízi folyóin. A rafting a gyors sodrású, zuhatagos folyón való evezés felfújható gumicsónakban. Ideális szórakozás a kalandvágyó családok számára. A legnépszerűbb helyek erre a célra Dunajec és a Bela folyók, valamint a Čunovo és Liptovský Mikuláš vízi sportterületek.

A vízi sportok körében a vízisí Szlovákiában is nagy népszerűségnek örvend. Az országnak itt sem kell szégyenkeznie, hiszen hatalmas saját kínálattal büszkélkedhet. A vízisíközpontok Kassa mellett Jazerón (májustól októberig) és Sĺňava mellett Piešťanyban (júliustól augusztusig) találhatók. Ezek a központok a kezdőktől a profikig mindenki számára kínálnak valamit, függetlenül a gyakorlottsági szinttől.

Szlovákia a kikapcsolódási lehetőségek széles skáláját kínálja. Akár egyedül, akár barátokkal vagy családdal, az ország minden alkalomra kínál valamit. A lenyűgöző természeti környezet, az ehhez kapcsolódó tevékenységek, és az építészet is egyedülálló élményt kínál. Sok felfedezni való vár itt az emberre.

Elkapta Önt az utazási láz, és készen áll egy új kalandra?

Vásárolja meg a megfelelő digitális matricát szlovákiai utazásához itt. Ha vannak további kérdései az e-matricára vonatkozó szabályokkal kapcsolatban, kattintson ide.